Ergonomi ve Antropometri

ERGONOMİ

Ergonomi: İnsan, ekipman, çalışma alanı ve çevresi arasındaki ilişkileri inceleyen ve bunlardan doğan problemler setini anatomi, fizyoloji, psikoloji birimlerinin temel bulgularından faydalanarak çözmeye çalışan bir bilimdir.

Yunanca ''iş yasası'' anlamına gelir. Diğer bir tanıma göre ergonomi; insanların anatomik özelliklerini, antropometrik karakteristliklerini, fizyolojik kapasite ve toleranslarını göz önünde tutarak endüstriyel iş ortamındaki tüm faktörlerin etkisi ile oluşabilecek, organik ve psikososyal stresler karşısında sistem verimliliği ve insan-makine-çevre uyumunun temel yasalarını ortaya koymaya çalışan çok disiplinli bir araştırma ve geliştirme alanıdır.

Diğer bir tanıma göre ergonomi; ''insanların anatomik özelliklerini, antropometrik karakteristiklerini, fizyolojik kapasite ve toleranslarını göz önünde tutarak endüstriyel iş ortamındaki tüm faktörlerin etkisi ile oluşabilecek, organik ve psikososyal stresler karşısında, sistem verimliliği ve insan-makine-çevre uyumunun temel yasalarını ortaya koymaya çalışan çok disiplinli bir araştırma ve geliştirme alanıdır. ''

Ergonominin temel amacı; insan yeteneklerini en iyi şekilde kullanarak onu doğal yapısının içinde en uygun işe yerleştirmek ve performansının en yüksek düzeye çıkarılmasını sağlamaktır. Başka bir deyişle maksimum performansı (verimlilik, doyum) minimum insanla ilgili maliyet ile (stres, yorgunluk, kazalar) elde etmektir.

ANTROPOMETRİ

Antropometri, ergonominin yoğunlukla yararlandığı bir veri kaynağını oluşturmaktadır. Kelime anlamı ise; insan vücudunun boyutları ile ilgilenen özel bir bilim dalıdır. İnsana uygun bir çalışma ortamının düzenlenebilmesi için konut mobilyalarının, antropometrik ölçümlere uyum sağlaması gerekir.

Bu ölçümler; uzunluk, genişlik, yükseklik, ağırlık, çevre boyutları gibi farklılık arz eder. Yani insan vücudu boyutlarına etkisini inceler.

Kişiler mobilyaları kullanırken bazı duruş şekilleri vardır. Kişilerin bu temel duruş ve hareketleri yaparken almış oldukları pozisyonlardaki antropometrik ölçüler belirlendikten sonra mobilya dizaynına gidilebilir.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Avrupa'da Gotik, Rönesans ve Barok Mimarileri

Osmanlı Mimarisinin Yapısı ve Özellikleri

Orantı, Ölçek